En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Αποδεκτό το νέο σύστημα ανάδειξης Αρχιεπισκόπου-Μητροπολιτών στην Κύπρο



 Λευκωσία , του Αριστείδη Βικέτου


Αποδεκτό έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου  το νέο σύστημα ανάδειξης Αρχιεπισκόπου- Μητροπολιτών, το οποίο προτείνεται στο σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη (Κ.Χ), που αποτελείται από 93 άρθρα.Ήδη η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη και την Τετάρτη συζήτησε τα 50 πρώτα άρθρα του σχεδίου, ενώ σήμερα συνεχίστηκε η εξέταση επόμενων άρθρων.
Η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου - Μητροπολιτών καλύπτει τα άρθρα 19-31. Όπως ήδη έχουμε γράψει  διατηρείται η συμμετοχή του λαού στην ανάδειξη Αρχιεπισκόπου - Μητροπολιτών, αλλά καταργούνται οι εκλογές για ειδικούς και γενικούς αντιπροσώπους, καθώς και η εκλογική συνέλευση, στην οποία, εκτός των μελών της Ιεράς Συνόδου, συμμετείχαν μέχρι τώρα οι γενικοί αντιπρόσωποι και οι οφικιάλιοι κληρικοί.

Με το προτεινόμενο Σχέδιο εισάγεται το σύστημα της συγκρότησης καταλόγου κληρικών που έχουν τα προσόντα προς αρχιερατεία, της καταρτίσεως με μυστική ψηφοφορία από το λαό τριπροσώπου από αυτό τον κατάλογο και της επιλογής από την ιερά Σύνοδο με μυστική ψηφοφορία του Αρχιεπισκόπου ή Μητροπολίτη μεταξύ των τριών υποψηφίων, που θα έχει προκρίνει με την ψήφο του ο λαός. Εκλέγεται από το τριπρόσωπο εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορια επαναλαμβάνεται , αλλά τη φορά αυτή απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας τίθεται κλήρος. Ειδικά για την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου προβλέπεται ότι θα τελείται Θεία Λειτουργία, πριν συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος για την εκλογή του.
Η μόνη εκκρεμότητα αφορά την ανάδειξη στο μέλλον του Μητροπολίτη Κύκκου-Τηλλυρίας, αφού ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος με έγγραφό του ζητά οι υποψήφιοι να προέρχονται μόνον από την Μονή Κύκκου. Η άλλη θέση του κ. Νικηφόρου να μνημονεύεται στη Μονή Κύκκου ο ίδιος, αντί του Αρχιεπισκόπου σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις Σταυροπηγιακές Μονές, θα εξεταστεί κατά τη συζήτηση του άρθρου 66.
 Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στη Σύνοδο είναι εποικοδομητική και έχει διαφανεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο Κ.Χ. είναι εναρμονισμένο με τους ιερούς κανόνες των τοπικών και οικουμενικών Συνόδων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Οι ιεράρχες καταθέτουν εισηγήσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του Κ.Χ.
Ιεράρχης μας  ανέφερε  ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν κατανοήσει ότι το προτεινόμενο σχέδιο της ειδικής επιτροπής «υπηρετεί το μέλλον της Εκκλησίας της Κύπρου» . Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «διαμορφώνεται για πρώτη φορά, μετά την Φραγκοκρατία, μια νέα πραγματικότητα για την εκκλησία μας». Ο ίδιος Ιεράρχης σημείωσε ότι «είναι πολύ θετικός ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για να μην ανατραπεί η φιλοσοφία του σχεδίου».

Πηγή :  www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου