En el Valle de Himnos ~ Infine... siamo un quartiere...!!!
Nella Valle degli Inni
~ Por fin ... somos un barrio ...!!!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη βοήθεια του Πανοικτίρμονος Θεού , από σήμερα είμαστε και πάλι κοντά σας ,μετά από τη διετή απουσία στην μπλογκόσφαιρα.
Με την επιστροφή μας , σας ανακοινώνουμε την διάθεση , να αποκτήσει το ιστολόγιό μας και άλλους συντάκτες για την καλλίτερη ενημέρωση και
πνευματική βοήθεια των αναγνωστών μας .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , όπως συμπληρώσουν τη φόρμα επικοινωνίας (κάτω δεξιά).

Σας περιμένουμε με χαρά!

Θεοτόκης
21/11/2014

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Όσο με ωφέλησαν οι αρρώστιες , δε με ωφέλησε η άσκηση που , σαν μοναχός , έκανα τόσα χρόνια.
Γέρων Παΐσιος

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ Α ΛΟΥΚΑ - ΛΚ.Ε 1-11

του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών για την  25-9-11

Και τούτο ποιήσαντες,  συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ.
                                         
Οι ψαράδες Πέτρος και Ανδρέας ήσαν γνωστοί στον Χριστό, τους είχε συστήσει ο Πρόδρομος. (ΙωΑ38) Άλλωστε είχε προηγηθεί η θεραπεία της πενθεράς του Πέτρου από υψηλό πυρετό. Λκ. Δ38.  και την νύκτα εκείνη της αποτυχίας του ψαρέματος συμμεριζόταν την αγωνία τους   και το πρωί πήγε κοντά τους.      
            
Το ημερήσιο πρόγραμμα του Ιησού που ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, σε κάθε χριστιανική εποχή και σε κάθε χριστιανική οικογένεια, ήταν το εξής: Τα Σάββατα στη συναγωγή διδάσκοντας τον λαόν και τις καθημερινές  στην παραλία της Γεννησαρέτ, στον τόπο της εργασίας .Εκεί λοιπόν πιεζόμενος, σπρωχνόμενος  από τον λαόν  με κίνδυνο να τον πετάξουν στη θάλασσα,  Εγένετο δε εν τώ τον όχλον επικείσθε αυτώ, του ακούειν τον λόγον του Θεού και αυτός ην εστώς  παρά την λίμνην Γεννησαρέτ,και είδε δύο πλοία εστώτα παρά την λίμνην, οι ψαραδες δε είχαν βγει από αυτά εις την παραλία και επλεναν τα δίκτυα. Εμβας δε εις εν των πλοιων  ό ήν του Σίμωνος, ηρώτησεν αυτόν από της γης επαναγαγείν ολίγον και καθίσας εδίδασκε εκ του πλοίου  τους όχλους.Λκ. Ε΄,1,2.3   Όπου μπαίνει ο Χριστός ,εκεί η ευλογία δεν είναι  μόνον πνευματική, αλλά και υλική σωματική, Όπως φαίνεται από την συνέχεια:
Ως δε επαύσατο λαλών, είπε προς τον Σίμωνα, επανάγαγε είς το βάθος και χαλάσατε τα δίκτυα υμών είς άγραν. ΛΚ¨ε,4
Ο Σίμων διατυπώνει ευγενικά τις αντιρρήσεις του: Επιστάτα, δι΄όλης της νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν  Αλλά κάνει υπακοήν, επί δε τώ ρήματι σου χαλάσω το δίκτυον.
Όρθιος τώρα ο Χριστός μέσα στο πλοίο, έδινε οδηγίες για το ψάρεμα τον φανταζόμαστε να δείχνει και το μέρος που έπρεπε να ρίξουν τα δίκτυα. βάλετε εις τα δεξιά μέρη του πλοίου και ευρήσετε. Και τούτο ποιήσαντες συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ, διερρήγνυτο δε το δίκτυον αυτών. Λκ.Ε¨6.
Και μόνον στο πλοίον πού ήταν, έγινε η επιτυχία.  Η ωφέλεια όμως ήταν για όλους τόσο πολλά ψάρια, έφαγαν πολλοί δωρεάν, διότι οι ιδιοκτήτες  καταγαγόντες τα πλοία επί την γην, αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ. Λκ.Ε΄11.                              
 Και σήμερα εισέρχεται με τον ίδιο τρόπο …στα σπίτια μας και τα υποστατικά μας, και τις επιχειρήσεις μας, εάν βέβαια το επιτρέψουμε όπως ο Πέτρος,  Τι έκαμε ο Πέτρος;                                                                                         Ξενυχτισμένος,  κουρασμένος, πικραμένος, δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά εξετέλεσε αμέσως την εντολήν. Επί δε τώ ρηματί σου χαλάσω το δίκτυον.                                       

Και σε μας εισέρχεται σαν Λόγος του Θεού, ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, ύψωμα, ραδιόφωνο, TV  ακόμη, αγιασμός και όπου εισέρχεται ο Χριστός, είτε στο πλοίο, είτε στο σπίτι, μαγαζί, εργοστάσιο, υποστατικά, επιχειρήσεις, δεν εισέρχεται μόνον για να μπει στο εικονοστάσι η στον τοίχο, δηλ. δεν εισέρχεται μόνον για να διδάξει, όπως έγινε και στο πλοίο, αλλά αν του επιτρέψουμε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, και τότε το αποτέλεσμα είναι  πλήθος <<ιχθύων>>, πολύ  που σημαίνει ότι η ευλογία είναι διπλή:

ΠΡΩΤΑ πνευματική,

Διώχνει τον Διάβολο που θέλει να τα καταστρέψει όλα.(διχόνοια, γκρίνια, δόλιες χρεοκοπίες… )

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Υλική…

τα ψάρια είναι εντελώς κουφά φεύγουν από κτύπους λόγω αφής εν τούτοις υπήκουσαν στην δεσποτικήν φωνήν και μπήκαν στα δίκτυα .   Εμείς αν και έχομεν ακοήν οξυτάτην, όταν ακούμε τα θεία προστάγματα ,φεύγουμε μακρυά.

  Έχει καταντήσει κοινοτοπία να λέμε πολλοί  ότι ο Χριστός πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του (νηστείες, προσευχές ,εγκράτεια, προγαμιαίες σχέσεις …).
Το αντίθετο ακριβώς έκαμε στον γάμο της Κανά.  Όσο για μας, αυτό το νερωμένο κρασί πληρώνουμε σήμερα, γιατί ο τρόμος πού πλανάται πάνω από την ανθρωπότητα:

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕI ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΗΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.

Μην πλανώμεθα, άπαξ και μπήκε η ανθρωπότητα  στον αστερισμόν του Χριστού, (αστέρι των Μάγων), ότι και αν πράξει ενάντια στις εντολές Του, είναι παρακοή πού   πληρώνεται τοίς μετρητοίς, με συμφορές και αίμα, γιατί: ((Ιησούς Χριστός χθές και σήμερον ο αυτός και είς τους αιώνας)). Εβρ.ΙΓ8                           

Τα βασικά γεγονότα: η πρόσκλησις  των δύο πρώτων μαθητών και το θαύμα της αλιείας των ιχθύων, δεν έγινε για να εντυπωσιάσει αλλά για να διδάξει ότι :  ο Κύριος είναι πάντα κοντά μας, στις εργασίες μας τις βιοτικές και άλλοτε επεμβαίνει ευεργετικά και άλλοτε επιτρέπει αποτυχίες προς σωφρονισμό
ΠΡΔ. Ένας γαλατάς  και ένας πλανόδιος με μια   μαϊμού, ταξίδευαν μαζί, με ένα  καΐκι στην θάλασσα ξαφνικά η μαϊμού άρπαξε το πορτοφόλι του γαλατά, σκαρφάλωσε   στο κατάρτι και πετούσε τα λεφτά , άλλα μέσα στο κατάστρωμα και άλλα στη θάλασσα… Το συμβάν έκαμε εντύπωσιν και όλοι συμφώνησαν ότι αυτά που πετούσε στη θάλασσα ήταν το νερό πού έβαζε στο γάλα πού πουλούσε.

 Και έτσι και μας που βρισκόμαστε μέσα στη φωτιά και τον κατακλυσμό της αμαρτίας, ο Κύριος, μας βγάνει σε αναψυχή και ποτέ δεν αφήνει να πειραστούμε πιο πολύ από όσο μπορούμε και αυτό συμβαίνει από τον καιρό του Δαβίδ:  ((Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος, και εξήγαγες ημάς είς αναψυχήν)).Ψ.ΞΕ¨12 και θα συμβαίνει μέχρι συντελείας των αιώνων, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου